Uniform

Met het dragen van het uniform toon je dat je scout of gids bent en verwijs je naar de waarden van de beweging. We vragen dan ook dat de leden vanaf de derde activiteit perfect in uniform zijn. Met vragen over het uniform of voor het kopen de das en kentekens kan je terecht bij onze kledingverantwoordelijke Valérie Minten. Spreek haar aan tijdens de activiteiten of stuur haar een mailtje op valerie@juventazonhoven.be. Aangezien er ieder jaar heel wat vragen zijn over welk uniformonderdeel verplicht is en waar de kentekentjes precies moeten komen, geven we hieronder een overzichtje:

Das met dasknoop: (verplicht)

(verkrijgbaar bij kledingmeester)

Algemeen: De das moet aan de achterkant voorzien zijn van een safetylint. Er moet minstens 1 dasknoop in de das zitten. Buiten de leren dasknoop uit de scoutsshop is het toegestaan nog 1 of meerdere dasknopen in de das te hebben.

Kapoenen: Vermits de kapoenen geen hemd dragen, moet een das van een kapoen voorzien zijn van het jaarkenteken.

De dassen zijn bij de kledingmeester te verkrijgen (das: €9,50 / dasknoop: €1.50)

Hemd: verplicht (verkrijgbaar in de Hopperwinkel)

Een scoutshemd is verplicht voor alle takken, behalve de kapoenen. Je kan een scoutshemd kopen in de Hopperwinkel. Op het scoutshemd komen ook alle kentekens. Deze worden hieronder verder beschreven.

Groene broek
(verplicht)

Een lange broek: groen

Korte broek (boven de knie): willekeurige kleur.

Een trainingsbroek is niet toegestaan.

ps: voor de welpen is de welpenpet verplicht. (verkrijgbaar bij Hopper)

Blouse:
(niet verplicht)

Een blouse is geen verplicht onderdeel van het scoutsuniform. Doch, indien er een blouse gedragen wordt, moet dit een egaal groene blouse zijn, een trui van Scouts en Gidsen Vlaanderen of eentje van Scouts & Gidsen Juventa Zonhoven zelf. De groene truien van Scouts Juventa Zonhoven zijn enkel voor de leiding.

Kentekens: verplicht (verkrijgbaar bij de kledingmeester)

Jaarteken

Dit teken komt juist in het midden boven het rechter borstzakje. De onderkant van het kenteken raakt de bovenste naad van het zakje. Aangezien de kapoenen geen hemd dragen, komt bij hen het jaarkenteken op de das.

Juventateken

Dit teken komt op de rechter mouw, twee vingers onder de bovennaad (in het midden).

Limburgteken
(enkel voor leiding)

Dit kenteken komt op de rechtermouw, twee vingers onder het juventateken.

Takkenteken

Dit komt op de rechter mouw, twee vingers onder het Juventateken.