Wie zijn wij?

Scouts Juventa Zonhoven

SCOUTS & GIDSEN

Scouts & Gidsen Juventa Zonhoven werd opgericht in 1980 en is aangesloten bij Scouts en Gidsen Vlaanderen. Zoals onze naam al zegt, zijn wij een gemengde groep voor scouts (jongens) en gidsen (meisjes).

Dat wil niet zeggen dat al onze takken gemengd zijn. Bij de Kapoenen (1ste-2de leerjaar) zitten de jongens en meisjes gemengd, maar daarna zijn ze opgesplitst. Vanaf de Givers (3de-4de middelbaar) zijn onze takken weer gemengd. Meer info over onze takken vind je hier.

De oudste tak, de Jin (5de middelbaar), stoomt de leden klaar om nadien in de leiding te staan. Leiding zijn bij Juventa gebeurt op 100% vrijwillige basis. Het vraagt een groot enthousiasme en engagement van onze leiding.

Naast de zondagse activiteiten moeten zij namelijk ook paraat staan tijdens de papierslagen, de eetdag, het kamp, groepsraden, takraden, enzovoort. Meer info over onze leiding vind je hier.


Onze activiteiten gaan door op

zondagnamiddag van 14u tot 17u

aan onze lokalen die gelegen zijn op Kneuterweg 6, 3520 Zonhoven

(lees verder onder de foto's)

Praktisch

Leden worden op tijd verwacht en mogen in principe pas naar huis als de activiteit volledig gedaan is. De activiteiten gaan niet elke week door. Normaliter is het twee weken wel scouts en vervolgens een weekend niet. Maar dit kan soms verschillen omwille van leidingsactiviteiten en feestdagen. Onze werkingskalender vind je hier . We stimuleren onze leden om zoveel mogelijk met de fiets naar de scouts te komen. Dat is niet alleen gezond maar ook goed voor het milieu. De gemeente voorzag hiervoor meer dan genoeg fietsenrekken aan ons lokaal.

De vierdeuker

3 keer per jaar publiceert onze redactie de Vierdeuker. In dit magazine lees je over wat de verschillende takken zoal gedaan hebben in de voorbije periode. Je wordt er ook op de hoogte gehouden van evenementen, nieuwtjes, enzovoort. De laatste edities van de Vierdeuker kan je terugvinden op onze website. Daarnaast communiceren we ook veel via onze openbare Facebookpagina en is de leiding te bereiken via e-mail.

Scouting

Scouts is een jeugdbeweging net als Chiro, KSA en KLJ. We komen op een vast moment samen om te spelen, ravotten en ons te amuseren. We gaan ook elke zomer op kamp met de hele groep. Maar scouting, dat is net een beetje meer, een beetje anders. Op de scouts deinzen we er niet voor terug om ons vuil te maken, smerig zelfs! Hoe vuiler we om 17u naar huis mogen gaan, hoe liever! Tradities dragen wij bij de scouts hoog in het vaandel, al is er altijd ruimte voor vernieuwing. Zo moderniseerden we enkele jaren geleden onze beloftelied. Enkele typische tradities of gebruiken bij onze scouts zijn de openingsformatie met beloftelied, het avondlied, zingen voor en na het eten, we dragen een uniform en spelen typische spelletjes die al jaren teruggaan. Ook ons kamp is een en al traditie. Zo hebben wij geen stromend water op onze kampwei, noch elektriciteit. Wij wassen ons in de beek of rivier langs de wei. Onze toiletten zijn 100% zelfgemaakt door de leiding. Er staat dan ook geen gebouw op de kampwei. Alle takken slapen in tenten. Een groot avontuur dus. Daarnaast gaan alle takken ook jaarlijks op weekend. De Jin gaan zelfs op een buitenlandskamp en de Givers houden soms al eens een leefweek in het scoutslokaal. Om de drie jaar organiseren we ook een intertakweekend voor de hele groep.

Het uniform

Het scoutshemd is heilig. Het vormt de basis van het uniform bij Juventa, enkel de Kapoenen zijn er van vrijgesteld. We hechten een groot belang aan de perfectie van het uniform. De juiste kentekens moeten op de juiste plaats hangen. Iedereen komt dan ook elke activiteit perfect in uniform opdagen. Wie dat niet doet, moet tijdens de openingsformatie in het midden zingen. De scoutsdas is ook een cruciaal en symbolisch onderdeel van het scoutsuniform. Iedere groep heeft een andere das, en zo herkennen we elkaar. De precieze samenstelling van het uniform vind je terug op deze pagina.

Pesten

Scouting en pesten gaan niet samen. We dragen een gezonde sociale omgang hoog in het vaandel. Pesten wordt dan ook niet getolereerd. Hiervoor is geen plaats bij Juventa. Onze leiding probeert hier steeds op in te spelen mocht het toch voorvallen.

Engagement

Scouting is geen kinderopvang of speelpleinwerking. Dat wil zeggen dat wij niet alleen van onze leiding discipline en engagement verwachten, maar ook van onze leden. Tijdens onze activiteiten wordt niet gesnoept en elektronische toestellen blijven thuis. “Scouting is a way of life”.